Başkanımız Mehmet Sepil, Başkanvekilimiz Talat Papatya ve Mimarlarımız Bünyamin Derman ile Tuğrul Büyükköken gerçekleşen sunumda Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi hakkında açıklamalarda bulundu.

İlk olarak konuşan Başkanvekilimiz Talat Papatya: "Bildiğiniz üzere göreve geldiğimizde Gürsel Aksel Tesisleri'mize yapılması planlanan projenin kamu yararı gözetmediği için doğru olmayacağını söylemiştik. Bunun ardından yaptığımız uzun çalışmaların ardından projemizi kamu yararına bir tesis haline getirdik. Stadımızın başlamasını heyecanla beklerken bugün böyle tuhaf bir itiraz ile karşı karşıya kaldık. Kendimizi daha doğru ifade edebilmek adına kendilerinden bir randevu talep ettik fakat onu gerçekleştiremeyince en azından kamuoyuna bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde paylaşmak istedik. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Başkanvekilimizin ardından sunum eşliğinde açıklamalarda bulunan Mimarımız Bünyamin Derman "Bu proje bize geldiği zaman 24 saat yaşayan bir yapı meydana getirmek adına çok heyecanlandık. Dünyadaki bütün stadyumlar da kentin içinde yaşayan bir yapı olma yolunda ilerliyor. Dolayısıyla sadece futbol maçı oynanacak bir proje değil aksine halkın yararına hizmet edecek, 24 saat yaşayacak, içerisinde müze, eğlence merkezi, spor merkezi, yeme içme alanları, çocuk merkezi gibi alanlar bulunan bir proje üzerine çalıştık. Stadyumumuz şehrin silüetini bozmayacak bir yapıya sahiptir. Bu bölge ortalama 28-30 metre yüksekliğe sahip ve bizim de yüksekliğimiz 28.3 metredir.

Stadyum projemizi incelerseniz çatımızın üzerinde insanlar koşu ve yürüyüş yapabilecek. Bu dünyada bir ilk olacak. Özetle abartılmamış, yalın, basit ama güçlü bir proje ile karşınızdayız." şeklinde konuştu. 

Bir diğer Mimarımız Tuğrul Büyükköken ise "Henüz etrafında yapılaşma yokken spor alanı olarak kullanılmaya başlanan Gürsel Aksel Tesisleri'ni günümüzde hem halkın hem de kulübümüzün faydalanabileceği bir stadyum projesi haline getirdik. Stadyum yapısının yüksekliği 28.3 metredir ve kesinlikle şehrin silüetini bozacak herhangi bir yapıya sahip değildir. Buradaki en önemli husus tamamen kamunun kullanımına açık bir kompleks olmasıdır. Dünyada hiçbir yerde bu tarz bir yapının çatısında kamuya açık bir alan yoktur. Biz bu projenin yapım aşamasında pek çok bakanlıktan görüş ve fikirler aldık. Askı sürecinin son dakikalarında gelen bir itirazı art niyetli görmemeye çalışsak da keşke 1 ay boyunca herhangi bir görüş yazısı yapılmış olsaydı ve biz bu konu hakkında kendilerini bilgilendirebilirseydik." dedi.

Son olarak toplantıya görüntülü arama ile bağlanan Başkanımız Mehmet Sepil "Gürsel Aksel Tesisi 1945 yılından beri Göztepe kulübünün kullanımına açılmış bir alandır. 3 yıl önce ben başkan olarak geldiğimde projeye baktım ve bu proje ile bu stadı yapmak doğru değildir dedim. Çünkü hem kamu yararına hem de bizim lehimize bir proje değildi. Geldiğim günden beri tek tek sorunları aşabilmek için herkesle konuştuk, herkesten yardım istedik. Büyükşehir belediyesinin bir arsası vardı burada, kendileri bu arsayı Spor Bakanlığına devretti. Şahıs arazileri vardı, hepsini çözdük. Daha sonra oturup halkın yararına bir proje oluşturduk. Bu projeyi oluştururken bütün aşamaları ile ilgili kamuoyunu sürekli olarak bilgilendirdik. Özellikle Başbakanımıza ve Spor Bakanlığına neden şehrin içinde bir stat olması gerektiğini izah ettik. Çok kısa bir süre önce de askı süreci başladı. Biz bu projeyi şehirle birlikte yaptık. Şu an itiraz edilen noktalara hayretle bakıyorum.

24 Şubat'ta askıya çıktı, 24 Mart mesai bitiminden çok kısa bir süre önce bu itiraz geldi. Ortada kamuoyu önünde duyurulan bir proje varken son 5 dakika kala itiraz yapılıyor. Uzlaşma kültürü neden denenmiyor. Verin bize şans gelip biz size projemizi anlatalım ikna olmazsanız yine itiraz edin. Gidip kendilerine derdimizi anlatmak, doğru bilgilendirme yapmak için ilk olarak kendileri ile iletişime geçtik. Kendilerinden Pazartesi sabah hızlı bir randevu istedik. Çarşamba 19.30'a randevu verdiler ve dün de bunu iptal ettiler. Böyle bir uzlaşma ortamı olamaz.

Bizim İzmir olarak bunları artık aşmamız gerek. Ben İzmir'de doğan bir kişi olarak İzmir'e bir şeyler vermeye geldim bu kadar zor olacağını inanın tahmin edemezdim.

Önünde engeller olsa da bu stat yapılacaktır. Bu stat yapılmaması için gösterilen sebeplerin hiçbirine sahip değildir." şeklinde konuştu.

Basın toplantısında gösterilen sunumu aşağıda bulabilirsiniz: